• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Οι χαμένες ευκαιρίες επενδύσεων στο χώρο της υγείας

11:32 - 07 Νοε 2014 | ΥΓΕΙΑ
Κεντρική προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, η προσέλκυση επενδύσεων.

Με δεδομένη τη στενότητα των δημόσιων πόρων η έμφαση στην έρευνα κι ανάπτυξη, στις σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες και σε νέα καινοτόμα φάρμακα αποτελεί διέξοδο, σύμφωνα με όσα κατατέθηκαν μεταξύ άλλων σε δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα στην ημερίδα για την πρώτη παρουσίαση του νέου think tank Prix Gallien τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και στο συνέδριο Εξατομικευμένη Θεραπεία & Καινοτομία ΙΙ, το οποίο ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 29 Οκτώβρη.

Είναι ενδεικτικό ότι επ. καθηγητής Κ. Σουλιώτης αναφερόμενος στο μη φιλικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα υπήρξε κατηγορηματικός: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε έρευνες στην Ελλάδα. Αποτρέπουμε τις εταιρείες από το να επενδύουν στην Ελλάδα».

Απουσία σχεδιασμού

Παρά τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο, απουσιάζει, όπως ανέφεραν παράγοντες του κλάδου, η έμφαση στην εξωστρέφεια, στην αύξηση της παραγωγικότητας και στην προώθηση της καινοτομίας.
Τα στοιχεία, άλλωστε, είναι ενδεικτικά. Η Ελλάδα το 2012 κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ-27 σε αναλογία δαπανών για Ε&Α προς ΑΕΠ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Ευκαιρία οι κλινικές μελέτες

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα στο χώρο της υγείας, οι σχετικοί οικονομολόγοι έχουν πολλάκις επισημάνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας για την προσέλκυση επενδύσεων στην κλινική έρευνα από τη φαρμακευτική βιομηχανία. Εντούτοις, το ρυθμιστικό πλαίσιο, παρά τις όποιες βελτιώσεις, εξακολουθεί να παραμένει γραφειοκρατικό και ως εκ τούτου χρονοβόρο.

Ο χρόνος, όμως, είναι χρήμα και η ταχύτητα στόχος για τις εταιρείες που επενδύουν σε ιατρικές τεχνολογίες και θεραπείες στην αιχμή της καινοτομίας. Οι οικονομολόγοι της υγείας, μάλιστα αναμένουν ότι, αν βελτιωθεί άμεσα ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση διεξαγωγής κλινικών μελετών, τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία θα υπερδιπλασιαστούν. Και προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει να χάσει το μομέντουμ.

Η καινοτομία στην ιατρική εξοικονομεί πόρους στο ΕΣΥ

Όπως επισημαίνουν ιατρικοί κύκλοι, η καινοτομία στην καθημερινή ιατρική πρακτική δεν συνίσταται μόνο στα οφέλη για τους ασθενείς που συμμετέχουν σε κάποια κλινική έρευνα –τα οποία είναι σαφώς πολύ σημαντικά- αλλά και στην υιοθέτηση από το ΕΣΥ σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών και θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά την εισαγωγή και αποζημίωση από την κοινωνική ασφάλιση νέων, καινοτόμων φαρμάκων.

Είναι γνωστό, άλλωστε, τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς και παράλληλα το σύστημα υγείας εξοικονομεί πόρους από την αποφυγή άσκοπων θεραπειών, τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, τη μείωση του χρόνου νοσηλείας κτλ.

Παρωχημένη η ασκούμενη πολιτική υγείας

Η ασκούμενη πολιτική υγείας στην Ελλάδα στη βάση της συνεχούς συμπίεσης του κόστους έχει πλέον φτάσει στα όριά της ανορθολογικότητας, διαμηνύουν οι ειδικοί του χώρου. Αν δεν ακολουθηθούν σύγχρονες δοκιμασμένες πολιτικές, οι οποίες θα στοχεύουν στην καλύτερη δυνατή σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας, σύντομα το σύστημα θα σταματήσει να αποδίδει με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς.

Αναποτελεσματικό το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των αγκυλώσεωνκαι της γραφειοκρατίας είναι το υφιστάμενο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων. Νέα φάρμακα εισάγονται με το σταγονόμετρο, ενώ τα λάθη στην τιμολόγησή τους διορθώνονται μερικώς, κατ’ επιλογή και όταν επισημανθούν από τις φαρμακευτικές εταιρείες, εις βάρος φυσικά των ίδιων των ασθενών, αλλά και της βιομηχανίας.
Ιατροί, οικονομολόγοι της υγείας και φαρμακευτική βιομηχανία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τις παρεμβάσεις τους.
Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:45 - 07 Νοε 2014
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman