• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Πώς θα εξοικονομήσουμε ενέργεια;

09:58 - 20 Ιουν 2007 | Ατομικά Συμφέροντα
Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κέρδος για όλους: Για σας γιατί πληρώνετε πολύ λιγότερο, για τη χώρα μας γιατί γίνεται οικονομία στους ενεργειακούς πόρους και για το περιβάλλον γιατί μειώνεται η ρύπανση. Τι ενέργεια καταναλώνουν οι ηλεκτρικές συσκευές μας και πως μπορούμε να εξοικονομήσουμε ρεύμα ;

1. Κλιματισμός

- Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε κλιματιστικό, ενημερωθείτε για την ενεργειακή του κατανάλωση, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει το λογαριασμό σας, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

- Ρυθμίστε το κλιματιστικό χρησιμοποιώντας ένα καλό θερμόμετρο τοίχου και μην επιδιώκετε θερμοκρασία δωματίου χαμηλότερη από 26 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι και μεγαλύτερη από 20 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.

- Η μόνωση παρέχει σημαντική οικονομία ενέργειας.

- Πολλές φορές ένας ανεμιστήρας μπορεί να δροσίσει ικανοποιητικά ενα χώρο.- Οι ανοιχτόχρωμες τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα αντανακλούν μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας σε σχέση με τις σκούρες.

2. Μικροσυσκευές

- Οι μικρές συσκευές γενικά καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα από τις μεγάλες. Γι΄ αυτό όποτε μπορείτε προτιμήστε τις.

- Προτιμήστε το φούρνο μικροκυμάτων από το φούρνο της κουζίνας για μικρές ποσότητες, γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Η ψηστιέρα είναι επίσης πιο οικονομική.

- Όταν χρειάζεστε λίγο ζεστό νερό, μην ανάβετε τον θερμοσίφωνα. Προτιμήστε το βραστήρα.

- Κλείνετε την τηλεόραση, το βίντεο και το στερεοφωνικό από το διακόπτη της συσκευής και όχι από το τηλεκοντρόλ, γιατί έτσι μένουν σε λειτουργία αναμονής (stand-by) και συνεχίζουν να καταναλώνουν ρεύμα.

3. Λαμπτήρες

 

- Μην αφήνετε τα φώτα αναμμένα εκεί που δεν χρειάζονται. Ωστόσο, ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος, τόσο για ένα ευχάριστο περιβάλλον όσο και για λόγους ασφαλείας.

- Προτιμήστε ένα χαμηλό γενικό φωτισμό και πολύ τοπικό φωτισμό στα σημεία που τον χρειάζεστε.

- Τοποθετήστε όπου είναι δυνατόν ένα φωτιστικό σώμα φθορισμού ή ένα συμπαγή ηλεκτρονικό λαμπτήρα χαμηλής κατανάλωσης.

- Οι σύγχρονοι οικονομικοί λαμπτήρες φθορισμού προσφέρουν την ίδια ποιότητα φωτισμού με τους κοινούς λαμπτήρες και έχουν την ίδια φωτεινότητα, ενώ καταναλώνουν μέχρι 5 φορές λιγότερο ρεύμα.

4. Ηλεκτρική Κουζίνα

- Τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε μια κουζίνα;

Επιλέξτε την κουζίνα με την χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος (υπάρχουν διαφορές μέχρι και 25% μεταξύ συσκευών ίδιου τύπου).

Φροντίστε να έχει εστίες (μάτια) με αυτόματο θερμοστάτη και ο φούρνος να λειτουργεί και με θερμό αέρα.

- Χρησιμοποιώντας τη χύτρα ταχύτητας εξοικονομείτε 30-60% ρεύμα και 80% χρόνο.

- Όταν ανοίγετε άσκοπα την πόρτα του φούρνου φεύγει το 20% της θερμότητας.

- Για μικρές ποσότητες προτιμήστε, εφόσον διαθέτετε, το φούρνο μικροκυμάτων γιατί εξοικονομεί χρόνο και ηλεκτρική ενέργεια. Η ψηστιέρα είναι επίσης οικονομική.

5. Θερμοσίφωνας

- Ο θερμοσίφωνας είναι μια από τις ενεργοβόρες συσκευές. Η εξοικονόμηση αρχίζει με την αγορά του. Γι΄ αυτό επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος για τις ανάγκες σας και φροντίστε να έχει καλή θερμομόνωση. Εξετάστε, με βάση και τις ιδιαιτερότητες του ακινήτου σας, την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.

- Ρυθμίστε τη θερμοκρασία νερού στους 50 βαθμούς, για οικονομία.

- Μην αφήνετε αναμμένο το θερμοσίφωνα όταν δεν χρειάζεστε συχνά ζεστό νερό.

6. Ψυγείο

- Το ψυγείο καταναλώνει αρκετό ρεύμα γιατί λειτουργεί όλο το 24ωρο. Επιλέξτε το κατάλληλο για τις ανάγκες σας μέγεθος. Συγκρίνετε την κατανάλωση ρεύματος, γιατί υπάρχουν μεγάλες διαφορές από συσκευή σε συσκευή.

- Τοποθετήστε το ψυγείο μακριά από θερμαντικό σώμα, φούρνο, πλυντήριο και μέρη που τα βλέπει ο ήλιος γιατί μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος μέχρι και 30%.

- Ρυθμίστε το θερμοστάτη του ψυγείου ωστε η θερμοκρασία στο θάλαμο συντήρησης να είναι 7 βαθμοί Κελσίου και του καταψύκτη στους -18 βαθμούς. Έτσι εξοικονομείτε μέχρι και 15% ρεύμα.

- Μην ανοίγετε συχνά την πόρτα του ψυγείου και μην την κρατάτε πολλή ώρα ανοιχτή.

- Κάντε τακτικά απόψυξη. Ένα πάχος πάγου 5 χιλιοστών αυξάνει κατά 30% την κατανάλωση του ρεύματος.

- Όταν λείπετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, βγάλτε το ψυγείο από την πρίζα, αδειάστε το και αφήστε την πόρτα του ανοιχτή.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman