• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

RSS Feed Αποθέσεως

Εδώ και δύο μήνες στην Ελλάδα χάνονται από κορονοϊό περισσότεροι από 70 άνθρωποι καθημερινά, αλλά αντιμετωπίζονται σαν μια στατιστική. Απλώς, προστίθενται στο συνολικό... κορβανά των νεκρών και προχωράμε.

Είπαμε και ξαναλέμε. Μπορεί η βούληση του Κυρ. Μητσοτάκη να καθορίζει τις εκλογές στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης (και να συμπέσουν σχεδόν με τις εκλογές στην Τουρκία, αν ο Ερντογάν δεν τις κάνει νωρίτερα), όμως υπάρχει αρκετή πιθανότητα να αναγκαστεί να αλλάξει ρότα εξαιτίας παραγόντων που δεν ελέγχει. Πορεία πανδημίας, ακριβή ενέργεια και οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία, πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία, ελληνοτουρκικά, είναι μερικοί από τους ορατούς σήμερα λόγους που ενδεχομένους να φέρουν τις εκλογές πιο κοντά.

Όσο κάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτε με την πανδημία και για μία ακόμη φορά προσδοκούμε τα αρνιά και τα κοκορέτσια του Πάσχα, η όποια συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πολιτική έχει θέμα τις εκλογές. 

Συμπληρώνονται εφέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. Το 1922 το νεαρό Ελληνικό κράτος (100 περίπου χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης) είχε φθάσει στο απόγειο της ακμής του. Παρά τις 3 χρεοκοπίες (1827,1843,1893) και τον εθνικό διχασμό που ταλαιπωρούσε την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου από το 1914-15, οι Έλληνες έχουν απελευθερώσει όλα τα εδάφη που κατοικούν υπόδουλοι αδερφοί. 

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 5,1% τον Δεκέμβριο, δεν ανησυχεί την Τράπεζα της Ελλάδος διότι θεωρεί ότι είναι ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα υποχωρήσει μέσα στο 2022. Συγκεκριμένα ο Διοικητής της Τράπεζας κ. Γιάννης Στουρνάρας εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ψηλά τους πρώτους μήνες του έτους αλλά θα υποχωρήσει από την άνοιξη και μετά ώστε τελικά να διαμορφωθεί στο 3% το’22 και να αποκλιμακωθει σε επίπεδα χαμηλότερα το ’23. Αυτή είναι και η άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Για την Ελλάδα προβλέπεται ονομαστικός ρυθμός ανάπτυξης 8% το 2022 έναντι 9% του ΄21 ενώ για το σύνολο της Ευρωζώνης η ΕΚΤ προβλέπει πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 4%. Θεωρητικά η Ελλάδα θα έχει πάνω από 4% πραγματικό ρυθμό, η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει 5%. Ταυτόχρονα με την αύξηση του πληθωρισμού έχουμε στην Ελλάδα ένα πολύ αυξημένο δημοσιονομικό έλλειμμα που έφτασε το 7% του ΑΕΠ το ΄21 λόγω κυρίως των δαπανών για την πανδημία, το οποίο ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας θεωρεί ότι θα πρέπει να εκμηδενιστεί μέχρι το 2023. Στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί φέτος σε 1% και αυτό μπορεί να συμβεί αν δεν δοθούν ξανά τα 16 δισ ευρώ που δόθηκαν εκτάκτως για την πανδημία.

Σύνηθες στην καθ΄ ημάς πραγματικότητα είναι το «πέταγμα» της μπάλας από την πολιτική αρχή είτε στη δικαστική είτε στις ανεξάρτητες αρχές για σειρά καυτών» ζητημάτων, όπου υπάρχει είτε απροθυμία παρέμβασης, είτε αδυναμία πολιτικής λύσης. Κι αυτό την ώρα που στο σύγχρονο πολιτικό θεσμοθετημένο λόγο είναι κυρίαρχη η απόδοση μέγιστης βαρύτητας στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών αυτών, που για πολλούς αποτελούν και απόδειξη εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας και ενός συστήματος εσωτερικών ελέγχων και ισοστάθμισης εξουσιών.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman